ПИЛЕНЦА ЗА ПОГАЧАТА НА ЕЛИЯ


ПРОДУКТ №: 2116

За предстоящия празник на бебе погача на малката Елия, красива кърпа месал за обредната погача и кърпичка за монети ни поръча мама Елица. Тя ни изпрати снимка с пиленцето - част от украсата с какво ще бъде на празника и попита дали  увзможно да направим дизайна на месала с него. Изготвихме и проект и го изпратихме за одобрение. След неговото получаване и насоки за цветовете, които мама харесва, изработихме месала и кърпичката за монети, като им подарихме и банер украса в същия дизайн, за да бъде настроението още по-детско и мило за техния първи празник.

Размер на кърпата / месал за обредната погача 60/60см.
Кърпа за монети с размер 30/30см.

Традицията...

Според стара българска тардиция, обичая погача за новороденото бебе се прави на 40-тия ден от раждането му. Още от времето на нашите баби, погача на бебето се е правела, за да бъде представено то пред обществото, тъй като се е считало, че навършвайки 40 дни, новороденото вече е по-укрепнало, за да не се разболява и да не го „хващат лоши очи и уроки“.

Някога далече в миналото точно на 40-ия ден свекървата водила родилката на „Чиста молитва“ в черквата. По този начин се смятало, че се„очиствали“ детето и майката.

Традицията повелява на ритуала „Бебешка погача“  трябва да присъстват само жени, при това най-близките от семейството и майката. Било е желателно е да са млади раждали жени или бременни, които да се превърнат в орисници на новороденото. Мъже не бива да присъстват на този ритуал, а трябва да излязат от къщата, докато се изпълнява обичая.

Поканените жени гости, пожелават нещо хубаво на бебето и като добри феи го орисват да порасне здраво, умно и щастливо дете.

KUGOart е на разположение да изработва за Вас уникални продукти съобразени изцяло с Вашите желания.

KUGOart - ние създаваме усмивки и носим Вашето послание към близките Ви!