СВЕТО КРЪЩЕНИЕ АЛЕКСЕЙ


ПРОДУКТ №: 2871

За светлия празник Свето Кръщение на малкият Алексей от Враца, с нас се свърза мама и пожела да изработим комплекта им за кръщенето и да бродираме дрехи, които тя ни изпрати, когато ги подсигури. Изчистихме дизайна, съгласувяхме всичко и пристъпихме към изработза на артикулите и бродария на дрехите, за да може да се идпратят на време за празника им. Изключително  стилен и красив, се получи комплекта за кръщенето на Алексей с шевицата Елбетица в основните й цветове, както и бродарията на дрехите на цялото семейство с бродирани и шевици и определено ще създаде  много българско настроение на всички в семейството и гостите им за празника.

В показаните наши авторски снимки е възможно да има разминаване от реалните цветове, поради различна визуализация на образите на различни ползвани устройства (яркост, контраст и други параметри).

Комплектите, които откривате на нашия сайт са най- разнообразни и различни като състав и те могат да бъдат поръчвани по отделно като артикули, само от това, което се нуждаете, както ида бъдат модифициран ивъв вид в който Вие желаете да бъде изработен.

Нашето ателие се предлагат три размера бели хавлиени кърпи подходящи за Свето Кръщение: малък- подходящ за църквата и духовния служител с размер 30/50 см., среден размер – 50/90см. и голяма кърпа 70/140см. Можем да Ви предложим да изработим поканите за гостите и кръстниците, папката за кръщелното, книга за пожелания, всички аксесоари необходими за Вашето кръщене в един стил ивизия.

Дизайна за бродерия, цвят на текст се съгласува с всеки клиент идивидуално, като в нашето ателие изработваме всичко спрямо Вашите желания и виждания. Предоставяме Ви няколко проекта за Вашаия дизайн на всички артикули

KUGOart ще Ви улесни, като Ви предоставим обобщена информация за всичко най-важно за кръщенето, което следва да се подсигури, но все пак се консултирайте със служителите в църква в която ще бъде Вашето кръщене, защото на всякъде имат различни изисквания и ритуали:

В избрания от вас ден на кръщенето в храма трябва да носите:

 • Свещи за кръщене

• Кърпа и хавлия за кръщене и комплекти за църква

• Обувки и дрехи за кръщене

• Сапун, кърпа и зехтин - комплекти за църква (Дар за храма)

• Торбичка /Кутийка за коса

• Торбичка /Кутийка за кръстче

• Питка, вино и мед

В някои храмове и църкви освен  посочените  артикули за кръщенето, присъстват още пчелен мед и червено вино.

Освен задължителни аксесоари за кръщене необходими за ритуала, родителите приготвят и такива, които да направят празника уникален:

• Покани за кръщене;

• Подаръци за гостите на кръщенето;

• Кутия за дрехи за кръщене.

 

KUGOart е на разположение да изработва за Вас уникални продукти съобразени изцяло с Вашите желания.

Ние сме на разположение за реализиране и на други Ваши идеи за бродерия върху хавлии, за кръщене или друго мероприятие.

KUGOart - ние създаваме усмивки и носим Вашето послание към близките Ви!

Традицията...

В различните региони на България има различни обичаи и ритуали за кръщенето, но на всякъде, най-важният човек в този свят ден е кръстника. Традиция е свързана с обстоятелството, че кръстника става духовен родител на детето, което кръщава.

Стара традицията повелявала вечерта, преди Светото Кръщение, жена от семейството да отправи покана на кръстина с бъклица вино, пита и печена кокошка. Част от тази традиция се пази и в днешни дни като ритуал н вякои краища на България, като кръстник се кани официално, но много по-рано преди кръщенето.

На следващата сутрин кръстникът занася детето в църквата. В единия край на бебешката кърпа / някога наричано повой, той слага приготвени от него свещ, китка и пешкир. И до днес ангажимент на кръстника е да занесе в храма китка за поръсване, свещ за кръщене, кърпа за бебето, както и нови дрехи и обувки за кръщелника си.

След ритуала в храма, той връща детето на майката с думите:

„Еврейче взех, християнче ти връщам”.

В някои региони, на прага на външната врата приготвят софра с питка, бъклица вино и китка цветя, върху която кръстникът настанява бебето и така го внася в къщата и оставя пред икона на света Богородица.

Обичаят е близки и роднини се канят на празнична трапеза. Всеки от гостите при влизането си в къщата поздравява с думите:

„Честито кръщене, честито име!”, а домакините  им отговарят: „Чест ти Господ дал.”

Пожелваме Ви светъл празник!